Lengyel László szerint jó esélye van az MSZP-nek ősszel

MTI
2006.06.30. 16:57

A stabilizációs programból fakadó népszerűségvesztés ellenére esélyesként indul az MSZP az önkormányzati választásokon - jelentette ki Lengyel László pénteken Egerben.

Az elmúlt nyolc évben ugyanis a városokban biztos pozíciókat szereztek a szocialista politikusok, és az emberek tőlük várják majd, hogy tompítsák a megszorítások hatását - mondta a politológus a választások tapasztalatait elemző konferencián.

Az országgyűlési választások eredményét nemzetközi környezetbe helyezve úgy vélekedett, hogy mára az egész régióban Magyarország az egyetlen normális ország, ahol nem kell félni. Ugyanis szerte a térségben teret nyertek a globalizáció- és Európa-ellenes, nacionalista erők. Példaként említette, hogy Lengyelországban szélsőjobboldali, fajvédő jellegű pártok kerültek kormányra, a cseh kampányra a nyílt és durva német-, orosz-, szlovák- és cigányellenesség volt jellemző, Szlovákiában pedig ugyancsak kormányzati pozícióba kerültek a nacionalista erők.

Ezekhez a pártokhoz képest Orbán Viktor a szélsőjobboldaltól magát elhatároló kampányt folytatott, de még a Fidesz retorikája is sok volt a magyar választóknak - tette hozzá Lengyel László. Szerinte az is világossá vált, hogy Magyarországon Budapesttel és a nagyvárosokkal szemben nem lehet választásokat nyerni, mert az ország átlépett egy urbanizációs szintet.