Konvergenciatanácsot állítanának fel a liberálisok

MTI
2006.06.30. 17:04

Az SZDSZ gazdasági tanácsadó testülete 3 pontban fogalmazta meg javaslatait, amelyek szükségesek ahhoz, hogy sikeresen tudják végigvinni az Új egyensúly program és a reformprogram célkitűzéseit - jelentette be a gazdasági miniszter a Liberális Gazdasági Tanács pénteki ülését követő sajtótájékoztatón.

Kóka János elmondta: javasolják a Konvergenciatanács felállítását, a versenyképesség központjának létrehozását a gazdasági tárcánál, illetve ragaszkodnak az egykulcsos adó 2009-es bevezetéséhez. Kifejtette: a Konvergenciatanács felállítására jövő hét végiég tesznek javaslatot a miniszterelnöknek azzal a céllal, hogy a kormány javaslattevő, döntéselőkészítő szervezeteként a konvergenciaprogram kidolgozását és végrehajtását a pénzügyi tárcával, illetve a kormány érintett tagjaival együttműködve felügyelje. A testület hétfős tagságában helyet kapna a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a többi tagot a miniszterelnök választaná ki hazai és uniós, független pénzügyi és gazdasági szakemberek közül, egyeztetve a koalíciós partnerrel - közölte.

Megjegyezte: az SZDSZ javaslata markánsan különbözik a Fidesz Költségvetési Tanács létrehozására vonatkozó indítványától, az ugyanis közjogilag és politikailag értelmezhetetlen, valamint zárójelbe teszi a kormány, a parlament és az államfő jogkörét.