Tíz fejéri településen lehet német kisebbségi önkormányzat

MTI
2006.07.03. 18:18
Az Országos Választási Iroda honlapján megjelent adatok szerint Fejér megyében hétfőig 1.362 választópolgár iratkozott fel a kisebbségi választói jegyzékbe - a legtöbb kisebbségi önkormányzatot nagy valószínűséggel a német nemzetiség alakíthatja meg.

Az eddigi adatok szerint a legtöbben - 519-en - a német választói jegyzékbe iratkoztak fel. Őket a cigány önkormányzatra szavazni akarók követik, közülük 323-an vetették fel magukat a névjegyzékbe.

A legtöbb kisebbségi önkormányzatot nagy valószínűséggel a német nemzetiség alakíthatja majd meg a megyében: tíz településen haladja meg a választói jegyzékbe felvettek száma a szavazás kiírásához szükséges harminc főt.

Így német kisebbségi önkormányzat alakulhat Adonyban, Etyeken, Gánton, Isztiméren, Mányon, Móron, Pusztavámon, Száron, Székesfehérváron és Vértesbogláron.

Az eddigi adatok szerint Dunaújvárosban és Ercsiben horvát, Kislángon, Rácalmáson, Sárbogárdon és Székesfehérváron cigány, Bakonycsernyén szlovák, Dunaújvárosban lengyel, Székesfehérváron ukrán, szlovén, szerb és örmény, Beloianniszban pedig görög kisebbségi önkormányzati választásra kerül sor.