Az USA F-16-os harci gépeket tervez eladni Pakisztánnak

MTI
2006.07.04. 06:55

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy ötmilliárd dollár értékben harminchat darab F-16-os típusú vadászgépet ad el Pakisztánnak - közölte Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője hétfőn. Az iszlámábádi vezetés idén áprilisban hagyta jóvá meghatározatlan számú amerikai vadászgép beszerzését. Egy hónappal a tavaly októberi, több mint 73 ezer életet kioltó földrengés után Pervez Musarraf pakisztáni elnök bejelentette, hogy elhalasztják az F16-osok tervezett megvásárlását.

Az Egyesült Államok az 1990-es években a pakisztáni nukleáris fegyverkezés miatt függesztette fel a Lockheed-Martin által gyártott F-16-osok leszállítását, amelyeket az iszlámábádi kormány még a 80-as évek végén megrendelt meg és előre ki is fizetett. Washington tavaly márciusban döntött úgy, hogy dacára az indiai rosszallásnak, leszállítja az F16-osokat.

Pakisztán az Egyesült Államok jelentős, nem NATO-tag szövetségese, szorosan együttműködött Washingtonnal a terrorizmus elleni háborúban. Az F16-osok eladására tett javaslat azt mutatja, hogy Washington elkötelezett a Pakisztánnal való hosszú távú kapcsolatok mellett - közölte Tony Snow.