Társadalmi vita lesz a vizitdíj bevezetéséről

MTI
2006.07.10. 08:14

A vizitdíj bevezetésének időpontjáról még nincs döntés, de ha elkészülnek a megfelelő tanulmányok, a kormány társadalmi vitára bocsátja a kérdést - közölte az egészségügyi miniszter hétfőn a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

"Nagyon reméljük, hogy olyan álláspont alakul ki, amely a nagy többség számára elfogadható" - jelentette ki Molnár Lajos. Elmondta azt is, hogy a vitát nem csak a politikai pártokkal, hanem a betegszervezetekkel is lefolytatják. Közölte ugyanakkor, hogy a vizitdíj bevezetésének időpontjáról még nincs döntés, de az összeg a tervek szerint három- és ötszáz forint között mozogna.

"A hálapénz igazságtalan, a feketegazdaság része, és senki nem mondja meg, hogy mi jár érte; sokkal tisztességesebb és igazságosabb, ha bevezetjük ennek egy becsületes formáját, a vizitdíjat" - hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. Rámutatott a hálapénz és a vizitdíj közötti nagy különbségre is. Mint mondta, az előbbit "nem tudjuk kompenzálni a szociálisan rászorulóknál", az utóbbi azonban "legális, ismert az összege".

Molnár Lajos szerint a rászorulók, a kisnyugdíjasok, a sokgyerekesek, vagy az olyan betegségben szenvedők, akiknek gyakran kell orvoshoz menniük, kompenzációt kaphatnának, illetve "nekik nem kell fizetniük, vagy amit fizetnek, azt visszakapják".