A Fidesz Gyurcsány meghallgatását kezdeményezi

2006.07.18. 10:38

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség kezdeményezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghallgatását az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságában, tekintettel az európai uniós források kezelésére létrehozott kormányzati intézményrendszer átláthatatlanságára. "A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és több más új kormányzati szerv létrehozásával, az olyan új, "kívülről jövő" vezetők kinevezésével, mint Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc egy kontrollálhatatlan árnyékállam kiépítését kezdte meg" - áll Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő keddi közleményében.

A képviselő szerint "a korábbi struktúra csak nem volt működőképes, de a mostani még a demokratikus elszámoltathatóság szempontjából is erősen megkérdőjelezhető". Nógrádi Zoltán állítja: "egy olyan intézménydzsungel jött létre, melynek célja, hogy a több ezer milliárd forint elosztogatását ki lehessen vonni a demokratikus parlamenti kontroll alól. Így fennáll a veszélye annak, hogy az uniós forrásokat egy szűk érdekcsoport szerzi meg."

A közlemény szerint Bajnai Gordon 2006. július 11-ei parlamenti meghallgatásán egyértelművé vált, hogy minden döntés a kormányfő kezében összpontosul. A valós parlamenti kontroll érdekében ezért elengedhetetlen Gyurcsány Ferenc meghallgatása. A fidesz-frakció tagjai bíznak abban, hogy az általuk a meghallgatásra javasolt július 20-ai dátum, mint a nyári ülésszak alatti utolsó lehetséges időpont, megfelel a miniszterelnöknek, és "így lehetőség nyílik a kaotikus struktúrával és demokratikus kontrollal kapcsolatos kételyek tisztázására".