Baromfitartók demonstráltak Budapesten

MTI
2006.07.18. 14:32

Körülbelülk 100 baromfitartó demonstrált kedden Budapesten, a Jászai Mari és a Kossuth téren a madárinfluenza miatt keletkezett közvetlen károk mielőbbi ellentételezése, valamint a közvetett károk felmérése, elismerése érdekében. Az állattartók a demonstráció szervezéséhez igénybe vették a Fideszhez köthető Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) támogatását, a demonstráción megjelent a Magosz több vezetője.

A tüntetők petíciót adtak át az agrártárca illetékesének. Egyebek közt kormánybiztos kinevezését követelték. A termelők tartanak attól, hogy mire a kártérítések első részleteit megkapják, már valamennyien tönkremennek, s nem lesz kinek odaadni a kártérítést.


Fotók: Huszti István

Dékány András, a minisztérium szóvivője a tüntetés után azt mondta, a kormánybiztosi posztot nem tartják szükségesnek, mert a szaktárca eddig is eredményesen fogta össze ezt a feladatkört. A tárca szóvivője hangsúlyozta: a termelők a leölt állatokra járó kártérítést 30 napon belül megkapják, az erre igényelt 530 millió forintból 120 millió forintot már kifizettek részükre.