Ma a hőség miatt késnek a vonatok

MTI
2006.07.23. 11:20

Már nem késnek a vonatok a szombati vihar miatt megsérült vasútvonalakon, ám sebességkorlátozások más szakaszokon továbbra is érvényben vannak a tartós meleg hatására kialakult sínhibák kijavításáig - tájékoztatta a MÁV Zrt. szóvivője vasárnap az MTI-t.

Kavalecz Imre elmondta, hogy szombat délután és este vihar szakított le felső vezetékeket a Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Debrecen vasútvonalakon. A vasúti közlekedés nem szünetelt, de 20-40 perces késéssel kellett számolniuk az arra utazóknak. Vasárnap reggelre a megsérült vezetékrendszert helyreállították, így a vonatok már nem késnek - közölte a szóvivő.

Érvényben maradnak ugyanakkor a sebességkorlátozások azokon a vonalszakaszokon, ahol a tartós meleg miatt még korábban sínhibák keletkeztek. Pályahiba miatt Érd-Alsónál, Csengelénél, Ceglédbercel-Cserő állomás és Cegléd között a vonatok óránként csak 20 kilométeres, Kunfehértó és Kiskunhalas között 40 kilométeres sebességgel haladhatnak. Emiatt a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Cegléd, valamint a Kiskunhalas-Baja közötti vasútvonalon körülbelül 15-20 perces késésekre kell számítani - közölte Kavalecz Imre.

A meleg a vasúti biztosítóberendezések működésében is okozhat zavart, fénysorompó-, váltóhibák, kábelzárlatok keletkezhetnek. A vasúttársaság a hőség miatt továbbra is fokozott pályafelügyeletet tart a kánikula alatt.