A PDSZ bíróság elé citálná a kormányt

MTI
2006.08.07. 16:51

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfőn a bírósághoz fordult azzal a kérdéssel: a kormány megsértette-e a sztrájktörvényt azzal, hogy nem hajlandó tárgyalni - közölte Kerpen Gábor a sztrájkbizottság hétfői döntését ismertetve az MTI-vel. Az érdekvédők arra is választ várnak, hogy Magyarországon kizárólag munkahelyi szinten lehet-e sztrájktárgyalásokat folytatni akkor, "ha a kormány csorbítja a dolgozók szociális és gazdasági érdekeit" - írta közleményében a PDSZ elnöke.

Kerpen Gábor felidézte, hogy a PDSZ sztrájkbizottságot alakított, mert a kormány a Parlament által elfogadott közoktatási törvénnyel szerintük súlyosan sértette a munkavállalók szociális és gazdasági érdekeit. A PDSZ szerint a kormány azonnali fizetéscsökkenést okoz 2006 szeptemberétől azzal, hogy kimondta: a munkáltató nem fizethet az általa elrendelt újabb munkáért, és tovább növeli a következő tanévtől a díjazatlan munkaterhelést..

Az érdekvédő kitér arra, hogy a sztrájktörvény alapján a kormány kijelölte a sztrájkbizottsági tárgyalásokkal megbízott partnert, az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, amely azonban nem tette lehetővé az egyeztetéseket. Az OKM a fenntartókat és az intézményvezetőket nevezte meg a PDSZ partnereként a sztrájkbizottsági tárgyalásokon, ezzel őket téve felelőssé azért, amit a közoktatási törvény ír elő, s ami felett nincs kompetenciájuk - közölte Kerpen Gábor. .