Javult a Balaton állapota

2006.08.16. 17:42

Az elmúlt három-négy évben jelentősen javult a Balaton állapota. Ezt tartalmazza a környezetvédelmi minisztérium Balatonról készült jelentése, amelyet szerdán hallgatott meg a kormány - mondta Danks Emese a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten. "2005-ben nagymértékben nőtt a tó vízszintje, olyannyira, hogy 2005-ben és 2006-ban több alkalommal is meg kellett nyitni a Sió-csatorna zsilipjét, mert a mélyebben fekvő területeket veszélyeztette volna a magas vízszint" - közölte a kormányszóvivő.

A tó vízminőségének vizsgálata is kedvező eredményt hozott. A tisztiorvosi szolgálat 73 strandon ellenőrizte a víz minőségét és megállapította, hogy közülük 67-ben kiváló, hat esetben pedig megfelelő tisztaságú volt a Balaton vize. A jelentés kitér a Balaton-part szennyvízelvezetésének és szennyvíztisztításának a helyzetére is, a dokumentum szerint a tó környéki települések szennyvízkezelését korszerűsítő beruházások az ütemterv szerint haladnak.

A Balatonnál közmunkaprogram keretében 2005-ben rendbe tették a csapadékvíz elvezetőket és lefolyókat, felszámolták az illegális hulladéklerakókat, megtisztították a közutak és gyalogátkelők környezetét és a vasúti kereszteződéseket.