A páneurópai piknikre emlékeztek Sopronban

MTI
2006.08.20. 00:13

A páneurópai piknik 17. évfordulójáról emlékeztek meg szombaton Sopronban és a város környékén. Az ünnepség résztvevői szóban, fotóban és zenében elevenítették fel a 17 évvel ezelőtti eseményeket, amikor Sopronpusztánál több száz keletnémet jutott át a vasfüggönyön túlra a magyar-osztrák határ ideiglenes megnyitásakor. A fertőrákosi Barlangszínházban tartott Európa-koncert előtt Katharina Landgraf, a német parlament, a Bundestag képviselője köszöntötte az egybegyűlteket. A politikus a Bundestag CDU-CSU frakciója nevében mondott köszönetet azért, hogy a páneurópai piknik megmutatta, "hogyan kell bánni a totalitárius rendszerekkel". Kijelentette: a magyarok fontos impulzusokat adtak ahhoz, miként hajtható végre a békés forradalom, szabadságra és végül a német egység megteremtésére bátorították a németeket. A parlamenti képviselő rámutatott, hogy a berlini fal és a keleti blokkot a Nyugattól elválasztó vasfüggöny lebontása a magyarországi események logikus folytatása volt.

Magas László, az emlékünnepséget szervező Páneurópai Piknik '89 Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a piknik mindinkább Európa történelmének részévé válik. Ezt jelzi, hogy Németország, Ausztria és több japán város felkérésére vitték el, és mutatták be a piknikről szóló kiállítás gazdag anyagát, s bizonyíték az is, hogy európai és tengerentúli szakemberek választják tudományos kutatások témájává a sopronpusztai pikniket és az azt követő politikai változásokat.

A piknik helyszínén, Sopronpusztán az egykori szervezők emlékeztek meg a 17 évvel ezelőtt történtekről. Turi Gábor, Debrecen alpolgármestere kijelentette: a piknik volt szeptember 11-e előzménye, amikor Magyarország megnyitotta határát a keletnémetek előtt. Michael Cramer európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, a piknik "történelmet írt" azzal, hogy több mint 600 embernek adott alkalmat az NDK elhagyására. Szőcs Géza író, a Szabad Európa Rádió egykori munkatársa az eseményeket felidézve kijelentette: a piknik debreceni és soproni szervezőit a határtalan Európa ideálja vezette. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a 17 évvel ezelőtti illúziók, ideálok és jövőképek nem váltak valóra, "ami nemzetünk helyzetét, boldogulási lehetőségeit, az ország tekintélyét és a kelet-európai ember szabadságesélyeit illeti". A soproni Pannónia Galériában délután megnyitották Lobenwein Tamás emlékkiállítását. A tavaly elhunyt fotóművész leghíresebb fotóit a páneurópai piknikről készítette. Az Európa-koncerten Mozart- és Liszt-művek hangzottak fel, a Soproni Szimfonikus Zenekar és a Győri Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult együttes előadásában.