Árpád
-2 °C
9 °C

Hat kárpátaljai lelkész kivált a református egyházból

MTI
2006.08.22. 18:10

Elszigetelt jelenségnek nevezte a Kárpátaljai Református Egyházból kivált hat lelkész ügyét, s nem tart egyházszakadástól Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

A magyarországi református egyházfő kedden Debrecenben a Magyar Reformátusok V. Világtalálkozóján annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy Kárpátalján hat lelkész kivált a református egyházból. Az először a Kárpátalja című hetilap augusztus 4-i számában megjelent információ szerint a lelkészek nem írták alá azt a hűségnyilatkozatot, amely azt deklarálná, hogy hűek a hitvalláshoz és a jelenlegi egyházszervezethez.

Az egyházszervezet mellett kiálló hűségnyilatkozatnak ugyanis - mint azt Kopasz Gyula beregi esperes másfél hete a hetilapnak nyilatkozta - "szektás íze van". A lelkipásztorok kifogásolták többek között az egyháztagság kérdését: szerintük ugyanis meg kell különböztetni a teljes jogú egyháztagot - aki úrvacsorázhat és kereszteltetheti a gyerekét - a nem teljes jogú egyháztagoktól. Kifogásolták továbbá az egyházi hierarchiát és a püspöki hatalmat, amire - szerintük - nincs szükség.

Bölcskei Gusztáv ezzel összefüggésben az MTI-vel közölte: a hat lelkész nem fogadta el a fennálló egyházi törvényeket és egyházi rendet, de kiválásukat nem követték tömegek, a gyülekezetek nem mentek velük.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.