Civilek népszavazást kezdeményeznek a NATO-lokátorról

MTI
2006.09.04. 15:02

Aláírásgyűjtésbe kezd a radarellenes pécsi Istenkúti Közösségért Egyesület, hogy elérje helyi népszavazás kiírását a Tubesre tervezett NATO-lokátor telepítésével kapcsolatban - közölte a szervezet társelnöke hétfőn Pécsett, sajtótájékoztatón.

"A következő kérdésre keressük a választ: egyetért-e ön azzal, hogy a pécsi építési szabályzat és a szabályozási terv módosuljon akként, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne épülhessen katonai radar?" - mondta el Peták Péter.

Beszámolt arról, hogy a szervezet az aláírásgyűjtő ívet hitelesítésre múlt hét csütörtökön benyújtotta Pécs jegyzőjéhez, aki tizenöt napon belül nyilvánosságra hozza azt. Ezt követően nekik és az akcióhoz csatlakozott Civilek a Mecsekért Mozgalomnak harminc napja van, hogy a választópolgárok tíz százalékának támogatását megszerezze. Ez mintegy 13 ezer aláírást jelent.

Peták Péter hangsúlyozta: mindkét civil szervezet tagjai továbbra is ellenzik, hogy katonai lokátor épüljön a Tubesen. Úgy vélte, hogy a politikai döntés már megvan, a kormány a bejelentést az önkormányzati választások utánra tartogatja, ezért itt az idő, hogy a beruházás ellenzői összefogjanak és tegyenek az építkezés megakadályozása érdekében.