A Fidesz szerint gázárügyben hazudott a kormány

MTI
2006.09.07. 18:34

Újabb hazugsággal vádolta a kormányt a Fidesz szóvivője, aki csütörtöki sajtóértekezletén azt vitatta, hogy a nemzetközi gazdasági környezet is szerepet játszott volna a megszorító intézkedésekben, köztük a gázáremelésben.

Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője szerint 2000 óta soha nem volt olyan kedvező a nemzetközi gazdasági környezet Magyarország számára, mint most, mivel egyre jobban növekszik az Európai Unió gazdasága, emelkedik a munkahelyek száma, miközben az infláció mindössze 2,3 százalékos.

Hozzátette: miközben Magyarországon a kormány átlagosan 27 százalékkal emelte a gáz árát a nemzetközi tendenciákra és a világpiaci árakra hivatkozva, addig Csehországban októbertől 5,5 százalékkal csökkentik a lakossági gázárat, mert a szolgáltató cég olcsóbban jutott az energiahordozóhoz. ki Szijjártó Péter.

Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta: a nyugati országokban, illetve Csehországban is jó ideje világpiaci áron szerzik be a gázt, így az ármozgásokat is érzékelik az emberek, hasonlóan ahhoz, ahogy Magyarországon a benzinár mozgását. Hozzátette: a magyarországi fogyasztói árak jelenleg a felét sem teszik ki a világpiaci árnak, ezért mindaddig emelkedni fog a gázár, amíg az el nem éri ezt a szintet.