Miskolcon munkára kötelezték a gyermeksevészeket

MTI
2006.09.07. 21:06

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház igazgatója ügyeleti munka ellátására kötelezte a gyermeksebészet orvosait - ezt maga az intézmény igazgató főorvosa, Csiba Gábor közölte az MTI-vel csütörtökön este. Az igazgató cáfolta azt a több televízió híradásában megjelent információt, miszerint vészhelyzetet, vagy rendkívüli helyzetet hirdetett volna ki az intézmény Gyermekegészségügyi Központjának gyermeksebészeti osztályán, de - mint mondta -, valóban arra kötelezte az ott dolgozó orvosokat, hogy a folyamatos betegellátás érdekében a törvényes munkaidőn túl is dolgozzanak.

Hangsúlyozta, hogy korántsem miskolci specialitásról van szó. Emlékeztetett, hogy az orvosok munkaideje heti 40 + 8 óra, ezen kívül 12 órás túlmunkát, ügyeletet végezhetnek, önkéntesen. A gyermeksebészeti osztály orvosai közölték: ez utóbbit nem tudják vállalni, a kórház igazgató főorvosa ugyanakkor - munkáltató jogkörét gyakorolva - mégis erre kötelezte őket, a betegellátás folyamatossága miatt. Csiba Gábor hozzátette: megérti orvostársai elkeseredését, hiszen július elsejétől a kormányzat egészségügyet is érintő drasztikus intézkedése miatt jelentősen, 12-14 százalékkal csökkent a kórháznak az a pénzügyi kerete, amelyből a gyógyító munkát végzőknek kifizethetik az ügyeleti díjat.

A főigazgató az MTI-nek elmondta: a sebész kollégák tudomásul vették, hogy elrendelte az úgynevezett rendkívüli esetekre vonatkozó ügyeleti szolgálatot. Mint rámutatott, a folyamatos ellátás biztosítása jelen körülmények között - vagyis a pénzügyi keret csökkenésével - rendkívüli esetnek minősül.

Ez az intézkedés lehetővé teszi, hogy a gyereksebészeti osztályon dolgozó orvosokat, műtősöket, labor- és röntgen-asszisztenseket túlmunkára kötelezzék. A dolgozókkal a kórház vezetése a tárgyalásokat tovább folytatja - tette hozzá Csiba Gábor.