Békemenet a magyar-szlovák megértésért

MTI
2006.09.09. 19:50
Magyar és szlovák ifjúsági szervezetek szombaton közös kiáltványt fogadtak el az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria híd lábánál a magyar és a szlovák nemzet közötti megértésért, majd közösen "Hidat csak békében lehet építeni!" kétnyelvű feliratot helyeztek el a híd korlátján.

"Szlovák és magyar politikai és ifjúsági szervezetek képviselőiként úgy döntöttünk, hogy ideológiai beállítottságra való tekintet nélkül összefogunk. (...) Hiszünk abban, hogy gyűlöletkeltésnek és sovinizmusnak nincs helye Európában. Csak a szlovák és magyar nemzet összefogásával, közösen tehetjük Közép-Európát békés otthonunkká" - olvasta fel a kiáltványt az akciót kezdeményező SZDSZ Új Generáció elnöke, John Emese.

A dokumentumot kézfogásával és aláírásával pecsételte meg valamennyi magyar parlamenti párt ifjúsági szervezete és az Ano Mladím liberális párt ifjúsági szervezete, valamint az szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselője. John Emese elmondta, a rendszerváltás óta nem történt olyan esemény, amelyet szlovák és magyar ifjúsági szervezetek együtt ítéltek volna el, és közösen keresték volna a megoldást.

A kiáltványt szlovákul Milan Lőrinc, az Ano Mladím elnöke olvasta fel, majd a résztvevők a hídról virágot szórtak a Dunába és korláton kétnyelvű feliratot helyeztek el: "Hidat csak békében lehet építeni! Most sa dá postavit' len v mieri!" Fiatal Baloldal az eseményen kiosztott közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy az önkormányzati választásokon is vannak olyanok, akik "a szélsőséges nézetek képviselőivel is hajlandók összebútorozni". A Fiatal Baloldal szerint jól teszik a települések, "ha vigyázó szemüket Szlovákiára vetik (...), mert ha a szellem egyszer kiszabadul a palackból, nehéz oda visszagyömöszölni".