Gond a Fővárosi Választási Bizottság határozatképességével

MTI
2006.09.18. 11:42

Akár a fővárosi választási eredmények megállapítását is veszélybe sodorhatja ha a 12 tagúra bővült Fővárosi Választási Bizottság (FVB) pártok által delegált 9 képviselőjének egy része nem vesz részt a testület munkájában, s emiatt határozatképtelenné válik az ülés, nyilatkozta a bizottság elnöke hétfőn.

Fogarasi József közölte, főként a kis pártok delegáltjai nem vesznek részt a bizottsági üléseken. Emiatt vasárnap meghiúsult az a testületi ülés, amelyen az októberi választás szavazólapjainak adattartalmát akarták véglegesíteni. A bizottság ezt a határidős feladatát végül is a hétfőn kora reggel kezdődött ülésén, a döntéshez minimálisan szükséges hét szavazattal teljesítette.

"A rossz törvény" miatt semmit nem lehet tenni abban az esetben, ha a pártdelegáltak nem vesznek részt a választási bizottságok munkájában. Jelenleg a nyilvánosság lehet az egyetlen olyan fórum, amely ráveheti a pártdelegáltakat választási esküjük betartására, szögezte le az elnök. Hozzátette, bízik abban, hogy a jogalkotók szembesülve ezzel a tarthatatlan helyzettel, mielőbb rendezik ezt a kérdést.