Civil tiltakozás a vasúti szárnyvonalak felszámolása ellen

MTI
2006.09.18. 12:01

Az európai mobilitási hét alkalmából több megszüntetésre ítélt vasúti mellékvonalon is végigvonatoznak hétfőn és kedden a Levegő Munkacsoport, valamint a Magyar Közlekedési Klub (MKK) képviselői, tiltakozva a kormány közlekedéspolitikája ellen. Somodi Mária, az MKK titkára elmondta, hogy a civil szervezetek több fős delegációi egyebek között a felszámolni tervezett Mezőhegyes-Battonya, a Makó-Hódmezővásárhely és a Szentes-Orosháza vonalakon utaznak a két nap alatt.

A vasútbarát tiltakozás célja felhívni a figyelmet arra, hogy minden európai polgárnak joga van az elérhetőséghez, ezt pedig a vonatközlekedés biztosítja, mondta a titkár. A civil szervezetek nem bíznak abban, hogy a vasút helyett ígért buszközlekedés a későbbiekben nem jut hasonló sorsra. Somodi Mária feltette a kérdést: ha majd kiderül a buszközlekedésről, hogy nem rentábilis, akkor azt is megszüntetik?

A titkár kitért a szervezetek környezetvédelmi aggályaira, amely szerint a vasúti szárnyvonalak leépítése a közúti forgalom fokozódásához, így növekvő légszennyeződéshez és több balesethez vezet. Somodi Mária jelezte, hogy az MKK és a Levegő Munkacsoport a vasúti mellékvonalak felszámolása helyett azokra épülő, interregionális hálózat kialakítását kezdeményezi. Az új, határmenti vonalakkal erdélyi településeket lehetne összekötni magyarországi állomásokkal, erre a titkár szerint román oldalról van fogadókészség.