Egyházak megállapodása a hitoktatásról

MTI
2006.09.21. 17:31

Órarendbe iktatott kötelező tárgyként biztosítják a hit- és erkölcstan oktatásának feltételeit a katolikus, a református és az evangélikus iskolákban azoknak a gyerekeknek a számára, akiknek a szülei a másik egyház tanítását igénylik. A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetőinek előző nap aláírt megállapodásáról a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodája csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

Az egyezmény a katolikus közoktatási intézményekben folyó református és evangélikus, illetve a református és evangélikus iskolákban folyó katolikus hitoktatásról szól. A dokumentumot Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke, és Ittzés János evangélikus elnök-püspök írta alá.

Az egyházak megállapodtak abban, saját intézményeikben órarendbe iktatott kötelező tárgyként, az intézmény hitoktatásra fordított heti óraszáma szerint, általában heti két órában biztosítják a másik fél hitoktatását igénylő szülők gyermekei számára a hit- és erkölcstan tanításának optimális feltételeit, a helyi viszonyoknak és a másik egyház személyi feltételeinek megfelelően.

A dokumentum szerint az intézmények nem kötelezhetik a tanulókat más, nem saját felekezetű hittanórák látogatására. Ha viszont a tanévnyitó, tanévzáró istentisztelet vagy szentmise keretében van, a más vallású gyermekek is kötelezhetők a részvételre.