Készen áll a választások informatikai háttere

MTI
2006.09.22. 16:21

Pénteken tartották az Országos Választási Irodában az október 1-jei önkormányzati választás szavazatösszesítésének főpróbáját. Rytkó Emília, az OVI vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a felkészítések, előkészületek befejeződtek, a választási iroda munkatársai készen állnak a választás technikai lebonyolítására. Szeptember 26-án még egy próbát tartanak, akkor az országban 12.500 jegyzőkönyvvezető tölti ki a próba-adatlapokat, továbbítják azokat és ellenőrzik az összefüggéseket.

Farkas Lajos informatikai főtanácsadó megjegyezte, a próba lényege, hogy egy minőségellenőrző cég auditálja a számítógépes rendszert, illetve, hogy az informatikai rendszerrel dolgozók kellő rutint szerezzenek a rendszer üzemeltetésében. A központi adatbázis egy speciális másolatához hozzáférést biztosítanak a hírügynökségeknek, televízióknak, hogy azok saját táblázatokat, diagrammokat tudjanak az adatokból generálni, tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az interneten a választás napján folyamatosan nyomon lehet majd követni a választási részvételt, a szavazókörök bezárása után pedig az előzetes eredmények alakulását. Mint megjegyezte, várhatóan 5-10 percenként fognak frissülni a www.valasztas.hu oldalon az adatok.