Megismétlik a választást Balmazújváros két körzetében

MTI
2006.10.11. 18:24

Bebizonyosodott, hogy a Fidesz csalással, törvénytelen eszközökkel élt Balmazújvárosban az önkormányzati választások során - közölte az SZDSZ hajdú-bihari elnöke szerdán az MTI-vel. Gadus István azt követően jelentette ki ezt, hogy a bíróság megsemmisítette az önkormányzati választás eredményét Balmazújváros 4-es és 5-ös számú választókerületében.

Korábban a területi választási bizottság semmisítette meg az eredményt mind a polgármesterjelöltre, mind a képviselőjelöltekre vonatkozóan. Tanúmeghallgatások alapján ugyanis bizonyítottnak látták, hogy szeptember 28-án Balmazújvárosban egy ház udvarán bálás ruhát osztottak, s a megajándékozottaktól a Fidesz jelöltjének támogatását kérték.

Az ügyben a választási bizottság egyébként büntető feljelentést is tett választási csalás gyanúja miatt. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szerdán helybenhagyta a területi választási bizottságnak a választás eredményét megsemmisítő határozatát. A választást egyébként Balmazújvárosban Tiba István, a Fidesz polgármesterjelöltje 2.887 szavazattal nyerte meg, s mindössze 167 szavazattal maradt le tőle Gál István volt polgármester, az SZDSZ polgármesterjelöltje.

A két érintett választókörzetben a Fidesz jelöltje csaknem 10, illetve 15 százalékkal előzte meg a korábbi polgármestert. Oláh Lajos, az MSZP hajdú-bihari elnöke az MTI megkeresésére szerdán azzal reagált a történtekre, hogy felszólította Tiba Istvánt, aki szerinte ezzel a csalással kiírta magát a politikából: "azonnal lépjen vissza a polgármesterjelöltségtől".