Judit
-2 °C
8 °C

Megalakult, de működésképtelen a somogyi közgyűlés

MTI
2006.10.14. 14:31

Jogilag megalakult szombaton a Somogy Megyei Közgyűlés, gyakorlatilag azonban működésképtelen a testület, miután az eskütételt követően nem sikerül megválasztani az elnök, illetve alelnök(ök) megválasztásához szükséges jogi és önkormányzati bizottságot, ebből adódóan a testület vezető tisztségviselőit.

A vezető tisztségviselők és a jogszabályokban előírt, kötelezően megválasztandó bizottságok megválaszthatatlanságát az október elsejei helyhatósági választás szavazategyenlőséget hozó eredményeként kialakult patthelyzet idézte elő, ugyanis a 40 tagú somogyi közgyűlésbe tagokat delegáló három jelölőszervezet, a Fidesz-KDNP és az MSZP-Somogyért Egyesület alkotta koalíció egyaránt 20-20 mandátummal rendelkezik. (Utóbbiak a választáson külön listán 10-10 mandátumot szereztek.)

A három jelölőszervezet az alakuló ülést megelőzően két hétig egyeztetett, eredménytelenül. A Fidesz-KDNP az egyedül megszerzett 20 mandátum okán ragaszkodott ahhoz, hogy ők "adják" a közgyűlés elnökét, továbbá ahhoz is, hogy a korábbi elnök, Gyenesei István semmilyen tisztséget ne kapjon az új testületben.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!