Hegyi: azok gyalázzák 56-ot, akik kampányolnak

MTI
2006.11.08. 16:54
Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő szerint az 1956-os forradalmat nem ő gyalázza, hanem azok, akik a forradalom ürügyén belpolitikai kampány folytatnak - derül ki a képviselőnek az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményéből.

"Hetekkel az eredeti cikkem megjelenése után a Magyar Demokrata Fórum, a Fidelitas és más szervezetek jól szervezett lejárató kampány indítottak személyem ellen a The Guardian október 25-i számában megjelent publicisztikám miatt. A reakciók alapján nyilvánvaló, hogy a tiltakozók nem olvasták az írásomat.

Abban természetesen nem írok olyasmit, hogy véleményem szerint 1956 'csak felkelés' volt, s nem forradalom. Kizárólag azt rögzítettem, hogy a magyar társadalom egy része forradalomnak, más része felkelésnek látja. A lincseléseket, az antiszemita jelszavakat és szélsőjobboldali mozgolódásokat egy törpe kisebbség (small minority) művének neveztem. Mivel szélsőséges kilengések (mint minden forradalomban) voltak, ez a megállapítás aligha vitatható. A forradalmat nem én gyalázom, hanem azok, akik a forradalom ürügyén belpolitikai kampányt folytatnak" - áll Hegyi Gyula közleményében.