Kevesebben kapnának ingyen tankönyvet

MTI
2006.11.16. 15:21

Az oktatási tárca tervei szerint változna az ingyen tankönyvre jogosultak köre: nem járna alanyi jogon az ingyen tankönyv a gyermeküket egyedül nevelőknek, és a három vagy több gyermeket nevelőknek sem. A törvénymódosításról az országgyűlés dönt majd - közölte Arató Gergely az oktatási tárca államtitkára. Mint mondta, ezt a forrást, ami mintegy hétmilliárd forint, benne hagyják a rendszerben, s azt az oktatási intézmények a tankönyvellátásra fordíthatják.

A tankönyvpiac rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint az ingyenes tankönyvellátást az iskolai tankönyvrendelés során biztosítani kell a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanulónak, aki: tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, és rendszeresen gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

A tárca háttéranyagában azzal indokolja a változtatást, hogy a jelenlegi rendszer mechanikusan határozza meg, hogy kik jogosultak az ingyenes tankönyvtámogatásra. Így például a szociálisan nem rászoruló egyedülállók, és a többgyermekesek automatikusan kapják meg a tankönyveket. Arató Gergely példaként a magas fizetésű országgyűlési képviselőket említette. Az államtitkár hangsúlyozta: aki rászoruló, az ebben a körben is megkapja majd ingyen a tankönyvet, ehhez a rendszeres gyermekvédelmi támogatásról szóló igazolást kell bemutatnia.