Sztrájkba lépnek a Központi Hivatal adatmunkásai

Index
2006.11.17. 10:49

A jövõ héten csütörtökön - november 23-án - sztrájkba lépnek a Központi Hivatal Róna utcai géptermének köztisztviselõi "a számukra méltánytalan, megalázó és elfogadhatatlan tervezett elbocsátások miatt", áll a szakszervezet Indexhez eljuttatott közleményében. A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) felügyelete alá tartozó hivatalban sem a hivatal vezetõjével, sem a megbízott kormánybiztossal nem sikerült megállapodnia a sztrájkbizottságnak.

A jövő hétre tervezett sztrájk közvetetten érinti a polgároknak nyújtott szolgáltatásokat is (személyi igazolvány, útlevél, lakcímkártya, erkölcsi bizonyítvány, stb.), amennyiben ezekhez csak késedelmesen vagy nem juthatnak hozzá. Az adatszolgáltatás szüneteltetése vagy lassítása fennakadásokat okozhat a közigazgatásban, például a bûnügyi munkában, amennyiben a hatóságok a szakmai nyilvántartásokhoz átmenetileg nem férhetnek hozzá.

A sztrájkot választó dolgozók szerint a rendszerváltás óta ezt a szakterületet többször is létszámleépítéssel sújtották, a további elbocsátások ellehetetlenítenék a szakmai munkát. A műszakonként tervezett két-két fõs ügyeleti szolgálat képtelen lenne a feladatait gond nélkül ellátni, ráadásul az ott dolgozók egészség- és munkavédelme, valamint az ügyfelek adatbiztonsága sem volna szavatolható az újabb leépítések után. "Ha a munkáltató továbbra is ragaszkodik az ilyen mértékû létszámleépítéshez, akkor maga veszélyeztetheti az állampolgárok adatbiztonságát, illetve az állam mûködését" - áll a közleményben.