Nem akarnak delegációt látni a malmői magyar romák

MTI
2006.11.20. 21:42
Nincs szükség a Magyarországról Svédországba készülő, roma vezetőkből álló delegáció segítségére Malmőben, ahol több tucat magyar család várja menedékügyi kérelmének elbírálását - mondták el az MTI-nek a skandináv államban jobb sorsukat remélők hétfőn.

"Ide aztán ne jöjjön semmilyen okoskodó politikus, minket nem tudnak meggyőzni arról, hogy érdemes visszamenni Magyarországra" - fogalmazott egy 40 év körüli férfi, aki saját - francia típusú, alig 1-2 éves - autójával érkezett Svédországba. Indulatosan tette hozzá, hogy "még ki is kergetem őket, vissza a repülőtérre", ha nem gondolják meg magukat.

A pécsi illetőségű férfi - a helyiek szerint tehetős vállalkozó - családjával együtt az esetleges kérelmi elutasítás után is menne tovább autójával Dániába, Hollandiába vagy Németországba.

A Malmö melletti, bevándorlókat elszállásoló Park Hotelben - jelenleg több tucatnyi magyar roma tartózkodási helyén - sokan feleslegesnek tartják a Baranya megyei kisebbségi vezetők kezdeményezésére Svédországba készülő delegáció útját.