Magyarország 135 millió frankot kaphat Svájctól

MTI
2006.11.21. 13:43

Magyarország 135 millió svájci frank támogatást kaphat Svájctól, ha az országban tartandó népszavazáson igent mondanak erre a svájciak. Ezt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke közölte, miután megbeszélést folytatott Rolf Büttikerrel, a svájci parlament, a Standerat elnökével kedden a Parlamentben. Ezt az összeget az uniós támogatásokon kívül kapná Magyarország.

Rolf Büttiker, a svájci Standerat elnöke az MTI kérdésére elmondta, azért is tartja fontosnak a szorosabb együttműködést Magyarországgal, mert 1956-ban Svájc befogadóország volt, ahová sok magyar menekült. Hozzátette, éppen emiatt nagyon bensőségesen ünnepelték a magyar forradalom 50. évfordulóját. Megjegyezte, bízik abban, hogy a népszavazás pozitívan dönt arról, hogy támogathatja a svájci állam az unióhoz nemrég csatlakozott országokat, köztük Magyarországot is. A felsőház elnöke úgy vélte, a támogatást Magyarország jól tudná hasznosítani például a környezetvédelem és az emberi jogok területén.

Szili Katalin ehhez kapcsolódóan még annyit mondott, hogy a pozitív eredmény után szeretné, ha a két ország parlamentje minél előbb elfogadná a támogatásról szóló szerződést, hogy a pénzt Magyarország már a jövő év elejétől felhasználhassa.