Pénteken delegáció utazik a baranyai romákhoz

MTI
2006.11.21. 13:59

A külügyi tárca próbálja tájékoztatni azokat a roma családokat, akik szintén tervezik a Svédországba utazást, hogy egyértelműen tévesek a svéd menedékjoggal kapcsolatos információik, amelyek szerint a kiérkezőket lakás és munkahely várja, jelentette ki a külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

A tárcavezető felvázolta, hogy a kiérkezők két rossz közül választhatnak: egyrészt ha politikai menedékjogot kérnek, akkor ugyan kapnak átmeneti elhelyezést és ellátást, de munkát nem kereshetnek, és a svéd állam minden uniós tagország állampolgárának ilyen típusú kérelmét elutasítja. Ennek alapján már 92 döntés született, őket kiutasítják az országból, de hazajuttatásukról gondoskodnak. A másik eset, ha nem kérnek politikai menedékjogot, ám ekkor nem kapnak semmilyen támogatást, mivel a svéd munkaerőpiac nyitott. Azonban ha 90 nap alatt valaki nem talál munkát, akkor nem maradhat tovább az országban, mondta Göncz Kinga.

A külügyminiszter közölte, a svéd hatóságok nem adják ki azok neveit, akik politikai menedékjogot kértek, így velük nem tudják felvenni személyesen a kapcsolatot, ezért a szaktárca megkeresi a roma vezetőket, és tájékoztatást ad a valós viszonyokról. Abban bíznak, hogy a vezetőkön keresztül eljutnak az információk a még itthon lévőkhöz és a már kiutazott családokhoz is. A tervek szerint a szaktárca és svéd nagykövetség munkatársai pénteken utaznának Baranya megyébe.

Göncz Kinga kitért arra is, hogy a tárca készenlétbe állította egy, a svéd jogrendszert jól ismerő munkatársát, ha a svéd hatóságok előzetesen igent mondanak arra, hogy kint felveheti a kapcsolatot a családokkal, akkor kiutazhat ő is, hogy segítsen. Hangsúlyozta, a svéd hatóságok kézben tartják az ügyet, és a svédországi magyar nagykövet kapcsolatban áll velük.