Ab: Alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény

MTI
2006.11.22. 19:22

Mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet idézett elő az Országgyűlés azzal, hogy a büntetőeljárási törvényben nem nyújtott hatékony jogvédelmet a gyanúsítottnak a nyomozó hatóság és az ügyészség számára előírt törvényi határidők túllépése ellen, tájékoztatott az Alkotmánybíróság (Ab) határozatáról a testület sajtófőnöke szerdán. Sereg András hozzátette, a testület felszólította az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2007. március 31-ig tegyen eleget.

Az Alkotmánybíróság egyhangúlag meghozott határozatában emlékeztetett, hogy a büntető igény érvényesítésének kockázata az államot terheli. A testület ilyen kockázatcsökkentő megoldásnak tekinti, hogy a nyomozó hatóság, valamint az ügyész határidő-túllépését a büntetőeljárásról szóló törvény nem szankcionálja jogvesztéssel vagy érvénytelenséggel. Az alkotmánybírák mérlegelték a határidő-túllépésből fakadó elhúzódó eljárások okozta hátrányos következmények súlyát, másrészről azt, hogy a határidő-túllépés ellen nincs lehetőség fellépni. Megállapították, hogy a büntetőeljárás nem hatósági résztvevői számára a törvényhozó nem biztosított hatékony jogvédelmet.

A büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezése szerint a nyomozó hatóság a nyomozás befejezésétől számított 8 napon belül köteles az iratokat az ügyésznek megküldeni. A hatóságnak 30 napon belül kell eldöntenie, hogy vádat emel, pótnyomozást rendel el, a nyomozást felfüggeszti vagy megszünteti. Ezt a határidőt kivételesen 30 nappal lehetett meghosszabbítani.