Komoly megszorításokra kényszerül a somogyi közgyűlés

MTI
2007.01.31. 07:08

A somogyi közgyűlés február közepén esedékes ülésén minden eddiginél nagyobb létszámleépítésről dönt. E nélkül veszélybe kerül a működőképesség, amelynek egyensúlyát a számok ismeretében a drasztikus létszámleépítés mellett sem lesz egyszerű fenntartani, mondta a megyei közgyűlés elnöke az MTI érdeklődésére.

Gelencsér Attila közölte: a megyei önkormányzat minden korábbinál nagyobb mértékű, másfél milliárd forint hiánnyal kénytelen számolni az idén. S azért "csak" ennyivel, mert tavaly novemberben időközben sikerült félmilliárd forintot "lefaragni" a különböző takarékossági intézkedésekkel, tette hozzá. Ez utóbbit úgy érték el, hogy az idén nem lesz jutalom és a béren kívüli juttatásokat is a minimálisra mérsékelik, csökkentik a protokolláris, a működési kiadásokat, kevesebb rendezvényt támogatnak, és médiamegjelenésre is nagyságrenddel kevesebbet költenek.

Mindezek mellett nem foglalkoztatnak nyugdíj mellett dolgozó munkatársakat, felmondanak az önkormányzat által fenntartott 42 megyei intézményben 231 alkalmazottnak, köztük a megyei önkormányzat apparátusából több mint harminc dolgozónak. A költségvetésről szóló előterjesztésben mintegy nyolc százalék körüli létszámleépítésre tesznek javaslatot.