Veszélyben a hospice osztályok?

MTI
2007.03.22. 11:30

A haldokló, daganatos betegek komplex ellátását végző hospice osztályok veszélyeztetve érzik jövőjüket, ugyanis a hospice ellátást továbbra is az ápolás címszó alatt tartja nyilván az Egészségügyi Minisztérium, áll a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület közleményében. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján is az ápolási kategória alatt szerepelteti a hospice rendszerben működtetett kórházi részlegeket.

A daganatos, haldokló betegek emberséges ápolásáért működő Egyesület szerint ez azért aggályos, mert fennáll a veszély, hogy az új kórházi ágystruktúrában, az ápolási kategóriában a jelenleginél alacsonyabb lesz a hospice ellátás finanszírozása és így a haldokló, daganatos betegek színvonalas testi és lelki ellátását, fájdalmaik korszerű csillapítását végző hospice osztályok ellehetetlenülnek. Korábban a hospice ellátást eltérő finanszírozással kezelte a minisztérium.

"Magyarországon évente több, mint 33.000 ember hal meg rákbetegség következtében. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között élik meg utolsó heteiket" - fogalmaz a közlemény.