Dorkota független szakértőket akar a Hankook-ügyben

MTI
2007.04.04. 16:53
Dorkota Lajos fideszes országgyűlési képviselő arra kéri a kormányt, hogy független szakértőkkel vizsgáltassa meg a gazdasági minisztérium eljárását a Hankook-telek ügyében.

A képviselő sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Fejér megyei rendőr-főkapitányság elrendelte a nyomozást, hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentése nyomán. Dorkota Lajos álláspontja szerint jóval értéke alatt jutott hozzá négy magánszemély ahhoz a földterülethez, amelyen a Hankook gumigyára épül Dunaújvárosban.

Dorkota szerint Dunaújváros szocialista városvezetése a gazdasági minisztériumtól származó bennfentes információkra alapozva ingatlanfelvásárlásra kért fel üzletembereket. A területet értéken alul apportálta egy magántársaságba, amely rá egy hétre jelentős haszonnal továbbértékesítette az ingatlant.

A politikus közölte, hogy a gazdasági tárca ehhez az ügylethez 15 milliárd forint közpénzt, a Hankooknak pedig 5 milliárd forint adókedvezményt biztosított, és soron kívüli eljárásra kérte a hatóságokat. Dorkota Lajos szerint a nyilvánosságra tartozik, hogy a 15 milliárd forintos állami forrást milyen módon használják fel. Véleménye szerint a rendőrségi nyomozás választ fog adni kérdéseikre.

Kálmán András, Dunaújváros szocialista polgármestere a telekspekulációval kapcsolatos állításokra azt mondta: "ebből egy szó nem igaz". Az önkormányzat a bevitt 22 hektáros területet - ami mezőgazdasági föld volt - ugyanazért az összegért értékesítette, mint az érintett magánszemélyek. Ez négyzetméterenként nyolcszáz forint volt - tette hozzá a politikus.

Kálmán András elmondta azt is, hogy az önkormányzat és négy, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó magánszemély hozta létre a Pentele Projekt Kft., amelynek feladata a 116 hektáros ipari terület kialakítása, ahol más termelőegységek mellett a Hankook gyár is felépül. Hozzátette: a négy magánszemély soha nem jutott hozzá a területhez.