Szigeti: Az OVB nem elfogult

MTI
2007.04.18. 23:12
&"Az Országos Választási Bizottság (OVB) határozottan visszautasítja a jogszerű és szakmailag megalapozott működését kétségbe vonó pártpolitikai indíttatású, minden szakmai alapot nélkülöző vádakat" - közölte a szerdai ülés után az MTI-vel Szigeti Péter, a testület elnöke. "Az OVB a jövőben is a munkáját meghatározó alkotmányi és törvényi szabályozás alapján, legjobb szakmai meggyőződése szerint hozza meg döntéseit" - fogalmazott.

"Kicsit még természetes jelenségnek is vehetem, hogy azok a pártok, amelyeket egy-egy ilyen döntés rosszul érint, (...) pártpolitikai eszközökkel tiltakoznak. Sajnálom, hogy nem szakmai érveket hoznak fel" - mondta erről az ATV Friderikusz Most című műsorában szerda este Szigeti Péter. A szerdai budapesti ülésen Halmai Gábor alelnök vetette fel - immár másodízben -, hogy a bizottság foglalkozzon az utóbbi hetekben a testületet ért támadásokkal.

Az alelnök már a legutóbbi ülésen javaslatot tette erre, miután az OVB ismét elutasította a Fidesz-KDNP által kezdeményezett vizitdíjjal, illetve kórházi napidíjjal kapcsolatos népszavazási kezdeményezések hitelesítését, amelyeket az Alkotmánybíróság küldött vissza a testület elé. Halmai Gábor most azt fejtette ki, hogy a közvélemény számára kell reagálniuk, miután "a hallgatás beleegyezés". Halmai bírálta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét is, azokért a kijelentésekért, hogy az OVB presztízsharcot folytat az Alkotmánybírósággal.