Engedély a tubesi radarra

MTI
2007.04.21. 20:58
Kiadta a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor telepítésére vonatkozó első fokú építési engedélyt az első fokú hatóságként eljáró Honvédelmi Minisztérium építéshatósági osztálya.

"Az első fokú hatóságként hatáskörrel rendelkező HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal ÉpítéshaAtósági Osztály kiadta az első fokú építési engedélyre vonatkozó határozatot a Tubes-hegyre tervezett honvédségi híradóbázis-korszerűsítés és lokátorállomás-telepítésről" - írta a HM a távirati irodához eljuttatott közleményében. Az engedély a dokumentum szerint a Tubesen található honvédségi híradóobjektum korszerűsítésére, egyben a radarállomás telepítésére terjed ki. Az első fokú határozat az ügyfelek általi kézhezvételtől számított tizenötödik nap után válik jogerőssé, ha ez idő alatt senki nem fellebbez.

A HM építéshatósági osztálya több mint száz ügyfelet és az érintett szakhatóságokat is értesítette, egyebek mellett Pécs megyei jogú várost, a Civilek a Mecsekért Mozgalmat, az Istenkúti Közösségért Egyesületet, az Összefogás Pécsért Egyesületet, a Pécsi Zöld Kör Egyesületet, valamint a Védegyletet. Nyolc ügyfél élt irat-betekintési jogával az eljárás során.

Az első fokú hatóság azért adta ki az engedélyt, mivel az érintett szakhatóságok állásfoglalásaiban olvasható kikötések között nincs olyan észrevétel, amely gátolná a beruházás megvalósítását.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult.

Pécsi civil szervezetek tavaly szeptemberben aláírásgyűjtésbe kezdtek egy Tubessel kapcsolatos népszavazás kiírásáért. Akciójukkal azt kívánták elérni, hogy az önkormányzat módosítsa a város építési és szabályozási tervét, kizárva a radarberuházást. Követelésüknek demonstrációkkal is nyomatékot adtak.

Az idén márciusban megtartott helyi népszavazás érvénytelen lett, ugyanakkor a szavazók többsége elutasította a radar megépítését. A HM a népszavazást követően a távirati irodához eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy "a pécsi lakosság állásfoglalásának kialakításához megfelelő tájékoztatást kapott, ami elegendőnek bizonyult a megalapozott döntés meghozatalához". Hozzátették azt is, hogy a kormány rövid időn belül határoz a megépítés teendőiről. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a népszavazást követő héten azt jelentette be, hogy "a kormánydöntést követően a Honvédelmi Minisztérium az építési engedély iránti kérelmét az illetékes szakhatóságnak beadja".

A pécsi közgyűlés március 22-i rendkívüli ülésén nem szavazta meg, hogy változtatási tilalmat rendeljenek el a katonai radar építési helyszínére.