Suchman: Helyreállítják a nagybajomi szovjet emlékművet

MTI
2007.05.04. 18:24

Példamutató, gyors intézkedést ígért Suchman Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő a néhány hete megrongált nagybajomi szovjet katonai emlékmű helyreállítására. A politikus a párt parlamenti frakciójának megbízásából Vjacseszlav Bugakovval, az orosz nagykövetség főtanácsosával és Czeferner Józsefné nagybajomi polgármesterrel közösen mérték fel a károkat a város határában álló emlékhelynél.

Suchman szerint az utóbbi időben történt több ilyen esemény kapcsán a szocialista frakciónak az álláspontja, hogy "mind a kegyeleti parkoknak, mind az emlékműveknek bármilyen módon történő megsértése nem csak általános humánus alapelveket sért, hanem sok esetben - mint az a szovjet emlékművek esetében is - rossz hatással van a két ország kapcsolatára is".

Bugakov szerint a kormányközi bizottságban, amely a két ország területén őrzi, ápolja a katonai sírhelyeket és emlékműveket, nagyon jó együttműködés alakult ki. "Néha-néha olyan információkat kapunk, hogy egyik-másik helyen megtörtént vagy gyalázás vagy rongálás", ám minden esetben sikerült a rongálást jelző önkormányzatokkal közösen helyreállítani az emlékműveket, katonai sírhelyeket - mondta az orosz diplomata.

Az emlékművet az 1944-45-ben elesett szovjet katonák tiszteletére emelték. Húsvét hétfő éjjelén mellmagasságban kettétörték a talapzaton álló szovjet katonát ábrázoló szobrot, amit ismeretlenek néhány nappal korábban felgyújtottak.