Az OPNI tulajdoni viszonyait vizsgálják

MTI
2007.05.07. 17:40

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek (OPNI), a Lipótként ismertté vált egykori tébolydának nincs alapító okirata, mert az intézményt annak idején rendeleti úton hozták létre, közölte Kapronczay Károly, a Semmelweis Egyetem Orvostörténeti Múzeumának főigazgatója hétfőn. Az ügy előzménye, hogy az intézmény megszüntetésének hírét követően jelentkezett a Schwartzer család leszármazottja, aki szerint felmenője, Schwartzer Ferenc annak idején azzal a feltétellel ajándékozta az államnak a lipótmezei ingatlant, hogy ott kétszáz évig elmeintézetet működtetnek. Az elmúlt hetekben ugyanakkor nem sikerült ajándékozásra utaló dokumentumot fellelni.

Kapronczay Károly történész elmondta, hogy Schwartzer Ferenc a tébolyda létrehozásánál csak szaktanácsadóként tevékenykedett, az ingatlan tehát nem volt az övé. Mint fogalmazott, Schwartzer Ferencnek és leszármazottainak csak "eszmeileg" lehet köze a Lipóthoz. Utalt arra, hogy Schwartzer Ferenc 1850-ben maga is alapított egy elmegyógyintézetet Vácott, melyet két évvel később áthelyezett Budára. Ez az intézmény a mai Kékgolyó utcai onkológia területén működött, nem a Lipótmezőn - szögezte le a történész.

Bárándy György, a Schwartzer család ügyvédje elmondta, ő azt vállalta, hogy megpróbálja tisztázni"az egykori tébolyda ingatlanának eredeti tulajdonviszonyait. "Egyelőre nem találtam olyan nyomot, ami az ajándékozási szerződés meglétét erősítené" - fogalmazott az ügyvéd, aki ugyanakkor nem zárta ki ezt a lehetőséget.