Kóka: megmarad az egységes nemzeti kockázatközösség

MTI
2007.05.11. 19:10

A több-biztosítós rendszer nem jelenti az egységes nemzeti kockázatközösség megszüntetését - jelentette ki Kóka János pénteken Egerben.

"Az SZDSZ által kidolgozott modell szerint minden egyes járulékfizető egy egységes nemzeti kockázatközösség-alapba fizeti be a járulékát, és ebből az alapból kapnak majd a biztosítók fejkvóta-rendszerben pénzt. Annak, hogy egy-egy biztosított után mennyi pénzt kapnak, semmi összefüggése nincs azzal, hogy mennyi járulékot fizettetnek be" - magyarázta a párt elképzelését sajtótájékoztatón az SZDSZ elnöke.

Ugyanakkor törvény tiltja majd, hogy a biztosítók válogassanak a betegek között. Nem engedjük, hogy kialakuljon Magyarországon szegény és gazdag egészségügy - fűzte hozzá a politikus.

Kóka János úgy vélekedett, hogy az államszocialista típusú biztosítási rendszer fenntarthatatlan. Ebben a helyzetben az SZDSZ által javasolt vegyes biztosítási rendszer egyaránt tartalmazza a verseny és a szolidaritás elvét, vagyis nemzeti kockázatközösségen és társadalmi szolidaritáson alapul.

Arról is szólt, hogy az ingatlanadó bevezetését csak az adóstruktúra rendszerszerű átalakítása mellett támogatja az SZDSZ. Példaként említette, hogy ma a lakás adásvételhez fűződő illeték gátolja a társadalmi mobilitást. Elképzelhetőnek tartja ezért az ingatlanadó bevezetésével egyidejűleg ennek a tehernek a csökkentését.