Sólyom László ma mutatja be új ombudsman-jelöltjét

MTI
2007.06.19. 06:47

Újabb jelöltet állít ma az állampolgári jogok országgyűlési biztosának posztjára a köztársasági elnök: Sólyom László döntését a Sándor-palotában ismerteti a parlamenti pártok frakcióvezetőivel. A köztársasági elnök korábbi jelöltjét, a volt adatvédelmi biztos Majtényi Lászlót az Országgyűlés egy héttel ezelőtt nem választotta meg ombudsmannak. A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosi posztjára jelölt Kállai Ernőt viszont megválasztották a képviselők.

Majtényi Lászlóra június 11-én 183 igen és 156 nem szavazatot adtak le, a támogatáshoz azonban a képviselők kétharmada, 258 képviselő igen szavazatára lett volna szükség. Sólyom László a jelölés előtt nem egyeztetett a parlamenti pártokkal, és miután leszavazták Majtényi Lászlót, azt mondta: a jövőben sem kíván változtatni az ombudsman-jelölés módján, mert "a független pozíciókat nem lehet pártalkuk tárgyává tenni". Az alkotmány szerint az elnök feladata megtalálni a megfelelő személyt e tisztségekre - tette hozzá akkor Sólyom László.

Az államfő korábban nem zárta ki, hogy ismét Majtényi Lászlót jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, ám Majtényi már világossá tette: nem vállalná az újbóli jelölést.