Szili Katalin és az MDF is örül az uniós megállapodásnak

MTI
2007.06.23. 23:07
Rendkívül fontosnak ítélte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, hogy "az integrációs folyamat megmenekült az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén született megállapodás eredményeként".

A németországi Kielben tartózkodó magyar parlamenti elnök az MTI-nek szombaton adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Európa - mint fogalmazott - " kompromisszum-kultúrában" példát mutatott. A kompromisszumok lényegét tekintve Magyarország számára különösen fontos, hogy az alapjogi charta a reformszerződés kötelező része lett, továbbá, hogy a megegyezés kimondta: Schengennek december 31-től működnie kell.

Ez a két terület Magyarország számára különösen jelentős - emelte ki Szili Katalin, aki pozitívumként említette azt is, hogy a nemzeti parlamentek számára az eddiginél több idő - azaz hat hét helyett nyolc hét - áll rendelkezésre a szubszidiaritás, azaz annak vizsgálatára, hogy egy-egy ügy nemzeti hatáskörbe tartozik-e, vagy nem. A Magyar Demokrata Fórum is üdvözli az Európai Unió reformszerződés kereteit meghatározó brüsszeli kompromisszumos javaslatot - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője szombaton az MTI-vel.

A szóvivő elmondta: az éles viták után létrejött kompromisszum azt jelenti, hogy az EU tagállami készek és képesek konszenzust teremteni az egységesebb és versenyképesebb EU megteremtése érdekében. Magyarország számára talán a legfontosabb eredmény, hogy a nemzeti kisebbségek védelméről is rendelkezik a dokumentum - tette hozzá.

"Fontos az is, hogy létrejöhet a külpolitikai külképviselő intézménye, amely egységesebb megjelenítést és hatékonyabb megjelenítést tesz lehetővé az Európai Unió számára" - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs.

Az MDF támogatja azt, hogy a reformszerződés parlamenti ratifikációja lehető legrövidebb időn belül megtörténjen.

Szombaton hajnalban született meg a megállapodás Brüsszelben, az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői találkozóján annak az új szerződésnek a tervezetéről, amely az EU életbe lépni nem tudott alkotmányos szerződését helyettesíti. Harminchat órás maratoni vita nyomán a 27 tagállam egy kormányközi konferencia összehívásában és pontos mandátumában egyezett meg. Utóbbinak köszönhetően a konferenciára lényegében csak szövegezési feladat vár, és így az új dokumentum még idén megszülethet, hogy aztán 2009-ben, a következő európai parlamenti választás előtt életbe lépjen.