Kritikus helyzetben Somogy megye önkormányzata

MTI
2007.06.28. 07:05

Kritikus pénzügyi helyzetben van a Somogy megyei önkormányzat, a gondok hosszú távú enyhítésére a júliusi közgyűlésen kötvénykibocsátásról dönt a közgyűlés, mondta a közgyűlés elnöke annak kapcsán, hogy a napokban elkészült az önkormányzat pénzügyi helyzetéről készült jelentés.

Intézményeinknek csaknem 200 millió forint, az önkormányzati hivatalnak pedig ötvenmilliós kifizetetlen számlája van, közölte Gelencsér Attila (Fidesz). A közüzemi számlákra folyamatos kikapcsolási felszólítások érkeznek, legutóbb a gázszolgáltató adott ultimátumot. Az új, ősszel megalakult önkormányzat 1,3 milliárd forint hitelállományt "örökölt", a 2001-ben 1,6 milliárd forintért értékesített Siotour részvények bevétele 400 millió forintra csappant, és március végére az is elfogyott. Jelentősen csökkentek a normatív és egyéb állami támogatások, ami azt jelenti, hogy több mint 900 millió forinttal kevesebb forrás érkezik az önkormányzathoz, mint egy évvel korábban, sorolta a mára felgyülemlett hiány okait a közgyűlés elnöke.

Mindehhez társul még a kiemelt besorolású, "naponta 6 millió forint veszteséget termelő" Kaposi Mór Oktató Kórház jelenlegi kétmilliárd forintos hiánya. Gelencsér Attila a kötvénykibocsátást tartja járható útnak arra,hogy a ciklus végéig megteremtsék a pénzügyi stabilitást. Az még kérdéses, hogy mekkora összegről legyen szó egy és kétmilliárd forint között.