Felfüggesztették Fót fideszes polgármesterét

MTI
2007.06.28. 13:49

A fóti képviselő-testület legutóbbi ülésén fegyelmi vizsgálat indításáról döntött a fideszes polgármester ellen és erre az időre felfüggesztette az önkormányzati vezetőt a munkavégzés alól, közölte a Pest megyei város szocialista alpolgármestere. Fábry Béla elmondta, hogy a testület egy tartózkodás mellett 12:4 arányban szavazta meg a vizsgálatot. Az indoklás szerint a polgármester, Szent-Iványi Géza hatodrendű vádlottja egy nagy értékű hűtlen kezelés bűntettének.

Az alpolgármester elmondta: az ügy lényege, hogy egy dolgozó a polgármesteri hivatalból való távozásáért cserébe 800 ezer forintot vett fel jogosulatlanul, és ehhez a szabálytalan ügylethez a polgármester is hozzájárult. Ugyancsak felróható neki, hogy több esetben felhatalmazás és ellenjegyzés nélkül írt alá különféle szerződéseket, tette hozzá Fábry. A testület most háromtagú fegyelmi bizottságot hoz létre, amely azt vizsgálja, milyen szankciókat hozzon a polgármester ellen. Azt is mérlegelik, hogy bírósági úton kezdeményezzék-e a polgármester felmentését.

A város élén kilenc éve álló Szent-Iványi Géza az MTI megkeresésére elmondta, hogy esetében egy politikai játszmáról van szó, amelyben a polgármesteri poszt megszerzése a cél. A testületben ugyan többségben vannak a fideszes képviselők, ám közülük hárman rendszeresen a szocialistákkal együtt szavaznak, így billen a javukra a mérleg. Korábban is indult már fegyelmi eljárás Szent-Iványi ellen, de a bíróság akkor megalapozatlannak találta a vádakat, és most is bírósághoz fordul a határozat ellen.