MSZP-s javaslat a gyermek nemének megválaszthatóságáért

MTI
2007.06.29. 20:23

A születendő gyermek nemének megválasztásához szükséges jogi lépésekről nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot az MSZP képviselőcsoportja, jelentette be Török Zsolt, a szocialista párt gyermek és ifjúsági szakcsoportjának vezetője pénteken. Az MDF reagálásában hangsúlyozta, elleneznek minden olyan kezdeményezést, amely mesterségesen kíván beavatkozni a természet rendjébe. Az SZDSZ nem támogatja a kezdeményezést.

Az MSZP kezdeményezésének célja a népesedési mutatók kedvezőbb irányba terelése, az abortuszok számának csökkentése, valamint a nemek kiegyenlítése, mondta Török Zsolt. Úgy fogalmazott: "apró lépéseket tudunk tenni az apróságokért, azért, hogy minél többen legyünk". A konkrét intézkedési terv kidolgozását előirányzó határozati javaslat elfogadását követően elkészülő törvény lehetőséget biztosítana a már gyermekes családoknak arra, hogy megválaszthassák születendő gyermekük nemét.

Török Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy a külföldi szakemberek tapasztalatai, illetve a hazai felmérések szerint számos házaspár akkor vállalna második vagy harmadik gyermeket, ha biztosan tudná, hogy az újszülött ellentétes nemű lesz, mint a már meglévő gyermek.