Megtartotta első ülését az antikorrupciós testület

MTI
2007.09.06. 20:21

Megtartotta alakuló ülését a kormány által létrehozott 18 tagú antikorrupciós koordinációs testület. Az ülésen elfogadták a grémium ügyrendjét, meghatározták a korrupció fogalmát és három munkacsoportot hoztak létre, közölte az igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön. Takács Albert elmondta, megvitatták, mit értenek a testület nyilvános működése alatt. Ezt úgy pontosították, hogy az államtitkok, a szolgálati titkok, a döntéselőkészítő anyagok, valamint a személyes adatokat érintő ügyek továbbra sem nyilvánosak, így azokat anonimizálva fogják kezelni.

Az ülésen a testület tagjai meghatározták a korrupció fogalmát is. A meghatározás szerint a tagok azt a társadalmi jelenséget tartják korrupciónak, ami nem föltétlenül csak az állami, közigazgatási szférával áll kapcsolatban, hanem a költségvetéssel kapcsolatba hozható pénzeknek és befolyásoknak a mozgásával is foglalkozik, mondta a miniszter.

Az elképzelések szerint még karácsony előtt, decemberben elkészülne a korrupcióellenes stratégia első változata, a 2008-2010-re vonatkozó tervezetről, és az ahhoz kapcsolódó cselekvési programról a kormány pedig február első napjaiban már dönthetne.