Szili Katalin várossá avatta Kozármislenyt

MTI
2007.09.08. 13:28
Város lett a baranyai Kozármisleny: az ezt tanúsító okiratot az Országgyűlés elnöke adta át Völgyesi Gyula polgármesternek a településen tartott avató ünnepség keretében szombaton.

Minden, városi rangra pályázó település számára példaértékű az a fejlődés, amelyen Kozármisleny keresztül ment az elmúlt tíz évben, és mintaértékű az itt élők együttműködése a rang elnyerése érdekében - hangsúlyozta Szili Katalin avató beszédében.

A házelnök utalt rá: már a XIII-XIV. századból is ismert Kozár és Misleny falvak éppen nyolcvan évvel ezelőtt, 1927 őszén egyesültek. A vezetés 2005-ben döntött úgy, hogy Kozármisleny nagyközséggé válik, idén július elsején pedig nyolc másik hazai helységgel együtt városi rangot kapott Sólyom László köztársasági elnöktől.

Szili Katalin hozzátette: a Pécstől hét kilométerre, délnyugatra, vagyis "egy nagyváros árnyékában" fekvő, 5.500 lelket számláló kisváros egy évtized alatt fejlett infrastruktúrát hozott létre, oktatási intézményeket, templomot és egyebek mellett sportcsarnokot épített.

Mindez nem jöhetett volna létre, ha az itt élők nem bizonyítják: képesek szívvel, pártpolitikától mentesen együtt küzdeni fontos célokért - jegyezte meg.

Az Országgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy Kozármisleny lehetőségei szerint csatlakozhat Pécs olyan nagy fejlesztéseihez, mint a Pólus, vagy az Európa kulturális fővárosa program.

Szili Katalin az ünnepségen a parlamenti csengő kicsinyített mását ajándékozta az önkormányzatnak, Virág Rudolf, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára pedig a város kulcsát adta át Völgyesi Gyula polgármesternek.