Előzetesben marad Katus Ferenc

MTI
2007.10.09. 16:09

A Csongrád Megyei Bíróság kedden helybenhagyta a Szegedi Városi Bíróság döntését, ami Katus Ferencnek, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottjának előzetes letartóztatásáról szólt. Katus Ferencet a Bács-Kiskun Megyei Ügyészség jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja. A szegedi bíróság múlt hét csütörtökön harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte, mert tartani lehet a gyanúsított elrejtőzésétől, elszökésétől, tekintettel arra, hogy a bűnszervezet mint minősítő körülmény miatt a büntetés fölső határa tizenhat év. A határozat ellen Katus Ferenc és védője jelentett be fellebbezést a gyanúsított szabadlábra helyezése érdekében, ezért döntött most az ügyben a másodfokú bíróság.

A Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én rendelte el Zuschlag János, majd egy héttel később személyi titkára, Lados István előzetes letartoztatását. Katus Ferenc Zuschlag Jánossal együtt az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának tagja volt, de a testület már mindkettőjüket kizárta a képviselőcsoportból.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.