Polgári engedetlenségre hív az Emberibb Parkolásért Mozgalom

MTI
2007.10.09. 17:48

Polgári engedetlenségi mozgalmat helyez kilátásba az Emberibb Parkolásért Mozgalom annak érdekében, hogy a parkolási díjakból az önkormányzatok nagyobb mértékben részesüljenek, közölte Murányi József, a szervezet főtitkára Budapesten kedden, a Miniszterelnöki Hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján. A milliárdos nagyságrendű parkolási pénzek eltűnnek egy magáncég pénztárában, az önkormányzatok hozzávetőleg mindössze húsz százaléknyit kapnak meg ezekből, jegyezte meg Murányi József.

Az Emberibb Parkolási Mozgalom kezdeményezése szerint a parlamentnek decemberig fel kellene állítania azt a vizsgálóbizottságot, amely kivizsgálja a parkolási szerződések önkormányzatokat érintő részét. Amennyiben ez nem történik meg, polgári engedetlenségi mozgalmat, illetve népi kezdeményezést helyeznek kilátásba, ami azt eredményezheti, hogy a parlamentnek mindenképpen foglalkoznia kell az esettel. Az aláírásokat annak érdekében gyűjtenék össze, hogy kiderítsék a Centrum Kft és az önkormányzatok közötti, szerintük kétséges gazdasági eseményeknek a hátterét.

Korábban már kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállítását a fizetőparkolókból befolyt összegek felülvizsgálatára, de később az összes parlamenti párt elállt ettől, és Demszky Gábor főpolgármester és Hagyó Miklós főpolgár-helyettes sem reagált érdemben.