Bíróság előtt a fogorvos, aki nem szedett vizitdíjat

MTI
2008.05.26. 17:03

Megkezdődött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon hétfőn annak a kunhegyesi fogorvosnak a polgári pere, aki a 2007-es bevezetés óta nem szedett vizitdíjat betegeitől. A tárgyalás június 18-án folytatódik, hogy akkor a védelem a mostaninál részletesebben kifejthesse álláspontját.

Az ügy előzménye, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) 327 ezer forint megfizetésére kötelezte a Kunhegyesen praktizáló fogorvost, Nagy Leventét. Egy nála tartott ellenőrzéskor ugyanis kiderült: 2007. február 15. és június 30. között 1090 pácienst látott el, de azoktól nem szedte be a 300 forintos vizitdíjat, noha az kötelező lett volna. Ezután a MEP fizetési felszólítást küldött a fogorvosnak, majd az előírt határidő lejárta után a bírósághoz fordult és kérte a fizetési meghagyás kiadását. Nagy Levente ellenkérelemmel élt.

A hétfői tárgyalás után ifjabb Tóta Áron, az alperes ügyvédje elmondta: álláspontjuk szerint az a vizitdíj, amit a fogorvos nem szedett be, egy őt megillető bevétel, így tulajdonképpen saját támogatásáról mondott le. A védő jelezte, hogy mivel az eset alkotmányossági aggályokat is felvet, nagy valószínűséggel az Alkotmánybírósághoz fordulnak kérelemmel a jogszabály felülvizsgálatára.