Szociális kölcsön és mikrohitel az uzsora ellen

2008.07.22. 07:29

A kormányzat fel kívánja venni a harcot az embereket, családokat megnyomorító uzsorakölcsönökkel: szociális kölcsönt és kedvezményes mikrohitelt tervez - írja Világgazdaság. A kölcsönzésre jogosult szervezet a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány hálózata lenne.

A döntéseket a mikrohitel-bizottság hozná meg. A testületben részt vennének az önkormányzatok képviselői is, akik a közfoglalkoztatásba való bevonással megkönnyíthetnék a törlesztést is. A kölcsön kamata fél-egy százalék lenne. A rendszeres szociális segélyezés átalakításának megfelelően 2009-től lesz felvehető a hitel.

Nem csak a klasszikus uzsorakölcsönök, a legális, ám túl magas THM-es hitelek is lefelé tartó spirálba juttathatják az embereket - Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos éppen ezért egyeztetéseket kezdett Király Júliával, a MNB alelnökével és Felcsuti Péterrel, a Magyar Bankszövetség elnökével a magas THM-szintet alkalmazó pénzügyi szolgáltató intézetekről.

Magyarországon nincs kamatplafon, bármilyen magas THM-szintet meg lehet határozni. Franciaországban, Németországban és Lengyelországban van kamatsapka, Nagy-Britanniában vagy az USA-ban nincs. Szlovákia is harcot hirdetett az uzsorások ellen.