A HospInvest ellen tüntettek a Sándor-palotánál

MTI
2008.10.18. 13:31

Egri "kórházvédők" tüntettek szombat délelőtt a budai Várban a köztársasági elnöki palota előtt, hogy a HospInvest ne vehesse át a Heves megyei város kórházának működtetését; a kórházi dolgozók érdekképviselete petíciót juttatott el Sólyom László köztársasági elnöknek. Szabó Pál, a magukat kórházvédőknek nevezők elnöke a demonstráción úgy fogalmazott: már minden jogi lehetőséget kihasználtak, hogy megakadályozzák a szocialista vezetésű közgyűlés államellenes döntését, hogy ne egy nem magyar érdekeltségű bank által finanszírozott cég üzemeltethesse az egri kórházat. A HospInvestnek már több intézménye tönkrement, és az APEH is végrehajtást kezdeményezett a cég ellen. Megemlítette, már harmadik alkalommal keresik meg az állami vezetést, mert attól félnek, hogy november elsejétől az egészségügyi ellátás összeomolhat és ellátatlanul marad több százezer beteg.

A Sólyom Lászlónak címzett petícióban 721 dolgozó nevében azt kérik, hogy az orvosok és ápolók ne veszítsék el közalkalmazotti státuszukat, és az államfő vesse latba befolyását, hogy egy nemzet-, ember- és betegellenes döntés ne sodorhassa veszélybe több ezer ember megélhetését. A petíciót a Köztársasági Elnöki Hivatal egyik munkatársa vette át a demonstrálóktól.

A megmozdulás után a magukat kórházvédőknek nevezők és a tüntetéshez csatlakozó Magyar Nemzeti Bizottság 2006 tagjai a Hősök teréről rendőri kísérettel autókonvojjal indultak az egri kórház elé, hogy ott folytassák követeléseiket. Útközben megállnak Gyöngyösön és Hatvanban, ahol a HospInvest Zrt. működtet egészségügyi intézményt.