Kirúgták a nagykanizsai kórházigazgatót

MTI
2008.12.18. 22:20

A nagykanizsai közgyűlés képviselőinek többsége szocialista javaslatra csütörtökön döntött arról, hogy nem megfelelő munkavégzés miatt felmenti tisztségéből a Dorottya Kórház főigazgatóját. Kovács József 2007 januárjától vezette a nagykanizsai kórházat, amelynek főigazgatói posztját pályázaton nyerte el. Korábban az egri kórház vezetője volt, erről a posztjáról a Heves Megyei Önkormányzat ugyancsak közgyűlési döntéssel váltotta le.

Több mint öt órán át tartó ügyrendi és politikai vita, továbbá az érintett meghallgatása után döntött úgy a nagykanizsai közgyűlés, hogy kétéves működése után azonnali hatállyal megszünteti a nagykanizsai kórház főigazgatójának közalkalmazotti jogviszonyát. A döntést titkos szavazással hozta meg a testület, a polgármester és 25 képviselő közül 16-an szavaztak, közülük 14 voksolt a leváltás mellett, kettő ellene. A nyolc pontban összefoglalt indoklás egyebek mellett arra tér ki, hogy a kórház vezetője több alkalommal is megtévesztette a közgyűlést, olyan szerződéseket kötött, amelyek mögött nem volt teljesítés, de kifizetések mégis történtek, továbbá fedezet nélküli kötelezettséget vállalt.

Kovács József eltávolítását kezdeményezve Bárdosi Gábor MSZP-s képviselő nyújtott be javaslatot, részben arra a vizsgálóbizottsági jelentésre alapozva, amelyet az elmúlt hónapokban állítottak össze. A képviselők egy része szabálytalannak vélt szerződéskötések miatt vonta kérdőre a főigazgatót, továbbá személyét hibáztatták azért, mert az elmúlt két év alatt számos orvos távozott az intézményből.